Op. Dr. Parvana Seyidova - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Yoga fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengenin bir arada bulunmasdır. İçeriği oldukça zengin bir öğretidir. İçerisinde fiziksel, zihinsel ve manevi pratikler bulunmaktadır.
Hamile yogası hamilelik dönemini sağlıklı ve huzur içinde geçirmesini sağlar.
Huzurlu bir hamilelik ve vajinal doğum ile sonuçlanan serüven yoganın faydalarından sadece bazılarıdır.
Asıl önemli olan yoganın bebeğin fiziksel ve mental gelişimine olan katkılarıdır. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her hamile kadının arzusudur ve yoga bu konuda onlara çok yardımcı olur.

Yoga hareketleri hamileliğin daha huzurlu geçmesi ve doğumun daha rahat olabilmesi için hamile kadının bedenini bu yeni duruma hazırlar. Bebeğe giden kan akımını artırarak onun daha iyi beslenmesini sağlar. Yapılan nefes çalışmaları hem annenin hem bebeğin daha iyi oksijenlenmesini ve yaşam enerjisi ile dolmalarını sağlar.

Hamileliğin ilk üç ayı özellikle yorucudur. Dışarıdan görülecek çok az şey olsa da, vücut çılgınca içerideki bebek için bir hayat destekleme sistemi kurar.

Yoga hamile kadına, doğum öncesi dönemde yoga duruşlarından yararlanmalarını ve ayrıca fiziksel bir uygulamadan daha sakin ve iç gözlemsel bir uygulamaya geçmelerini öğretir.

Anne adayları nefeslerini doğru kullandıkları sürece birçok duruşu başarıyla yaparlar.
Hamile kadın vücudunda gerginlik olan bazı bölgeleri rahatlatacak hareketler üzerinde çalışabilir ve doğum için gerekli olan zihinsel odaklanma için pratik yapabilir.

Son üç aylık dönemde annenin vücudundaki yer çok azaldığı için, yoga öğretisinin amacı vücutta bebek için yer açmaktır. Bu sebeple vücutta küçülme hissi yaratan hareketler yerine açıklık hissi yaratan hareketlere odaklanılır çünkü anne vücudunu tam anlamıyla açmaya hazırlanmaktadır.

Hamile kadın hasta veya incinmiş değildir. Yoga sırasında ona vücudundaki dayanıklılık ve kuvveti keşfetmesinde yardım edilir. Bazı duruşları değiştirmeye ihtiyacı olduğunda, o hala kuvvetli ve becerikli bir insandır ve sürekli olarak telaş etmeye, sızlanmaya ihtiyacı yoktur.

Anne adayına bazı seçenekler verilir ve kendisine hangi şekil iyi gelecekse o hareketi pratik yapması için o kendi inisiyatifine bırakılır. Vücudunun içinde ne olup bittiğini sadece o bilebilir ve kendi içgüdülerine güvenmeyi öğrenmeye ihtiyacı vardır.
Küçük bir teşvikle ve çok pratik yaparak, onun doğum tecrübesinde YOGA en önemli araç olacaktır.

Hamile Yogasına hangi haftada başlamalıyım? sorusunun cevabı: Riskli bir gebelik durumu yoksa hamileliğin ilk haftalarında hamile yogasına başlana bilir.

Doğum sonrası yoga hamilelik sırasında yoga yapan kadının buna devam etmesi ve yogayı yaşamının devamında da kullanması için bir yoldur, doğumdan 40 gün sonra karının alt kısımlarını zorlamadan duruşlara ve nefes çalışmalarına başlana bilir

Özetle hamile yogasının Faydaları:

Büyüyen bebeğinizle değişen vücudunuza esneklik kazandırmak, ağrısız, krampsız bir bedene sahip olmak
Egzersizlerle kan dolaşımınızı artırarak bebeğinizin daha iyi beslenmesini ve gelişmesini sağlamak
Nefes farkındalığıyla bebeğinize ve kendinize daha çok oksijen taşımak
Derin gevşeme ile ruhsal olarak rahatlamak ve tüm kaslarınızın dinlenmesini sağlamak
Meditasyonlar sayesinde bebeğinizle duygusal bağınızı kuvvetlendirmek, korku ve endişelerinizi gidermek, beden nefes verirken gevşemeye izin verir, öncelikle yogada bunu öğreniyoruz
Nefeslerle birlikte bedeni fark ederek gevşeme komutunu kendi kendimize veriyor, açılma sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz
Bedeni esneterek kolay bir doğuma hazırlıyoruz
Doğumda dalgalarının atlatmayı kolaylaştıran pozisyon ve duruşları öğreniyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir