Op. Dr. Parvana Seyidova - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kış aylarında havanın soğuk olması, grip gibi bulaşıcı ve salgın hastalıklar sebebiyle hamile olmak biraz daha fazla özen gerektiriyor, Hamile kadınların gebelik dönemini rahat geçirebilmeleri için o sıradaki mevsimsel özelliklerde dahil birçok şeyi göz önüne almaları gereklidir. Kış mevsiminde de ortaya çıkan risk ve duruma göre tedbirli olmak sağlıklı bir hamilelik geçirmek için çok önemlidir.

Kış aylarında anne ve bebeğe etki edebilecek enfeksiyonlar gibi etmenlerden korunmak için giyim, beslenme, hijyen ve ilaç kullanımı gibi konularda titiz davranılmalıdır. Böylece hem etmenlerin bulaşması engellenmeli hem de bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.

Metabolizmanızı hastalıklara dirençli hale getirmeniz gerekir. Bunun için en etkili yollarından biri “yeterli ve dengeli” beslenmedir. Bir açıdan da kış gebeleri beslenme açısından en şanslı gebelerdir. Kış aylarında yetişen sebze ve meyveler gebenin sağlığı, bağışıklık sistemini desteklemesi, iyi beslenmesi ve gelişmekte olan bebeği için bol mineral ve vitamine sahiptir. Bu avantajı iyi kullanmak gereklidir.

Her besin grubundan yeterli miktarda alınmalı, gerekli olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller mevsiminde bulunan taze besinlerden sağlanmalıdır. Kışın bağışıklık sistemini destekleyen A ve C vitaminleri yeşillikler, turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşil biber, karnabahar, vb. sebze ve meyvelerden sağlanabilir. Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

Kış hamileleri haftada bir porsiyon balık tükettiğinde, kemik ve diş gelişimi için önemli bir yere sahip olan D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyor. Haftada üç porsiyon balık tüketmeniz ise et veya tavuğa göre çok daha sağlıklı bir beslenme seçimi olacaktır.

Baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin: Fasulye, mercimek, kuru baklagiller, barbunya gibi baklagillerin tüketimi çok önemlidir.

Meyveden vazgeçmeyin: Kış meyveleri c vitamin grubu olarak en zengin mevsimdir. mandalina, elma, ayva, greyfurt, nar, portakal vb. meyveleri bol bol tüketin.

Kış sebzelerini ihmal etmeyin: Lahana, brokoli, ıspanak, karnabahar, maydonoz, kereviz, dereotu, patlıcan, patates, havuç, turp ve kabak vb. sebzeleri sıkça yemeye gayret edin.

Sıvı tüketimine önem verin. Günde 2,5 litre su tüketmek şarttır.

Kış Gebeleri Nasıl Giyinmeli?

Kış gebeleri özellikle giyimlerine çok dikkat etmelidirler. Sıkı bir şekilde giyinmeli ve bilhassa karın bölgelerini sıcak tutmalıdırlar. Giyim basit bir konu olarak görünmekte ancak doğru giyinilmediği takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

  1. Pamuktan yapılmış kıyafetler tercih edin- Kış aylarında hamilelerin polyester ve sentetik içeren kıyafetleri tercih etmemeleri gerekiyor.
  2. Tek parça kıyafet giymeyin- tek parça kıyafet yerine birkaç parça tercih edilmesi gerekiyor. Farklı sıcaklıklardaki ortamlara daha kolay uyum sağlamak için, birden fazla kıyafet giymek önem taşıyor.
  3. Dar kıyafetler yerine, bol kıyafetler giyin.
  4. Şapka, eldiven ve kaşkol kullanın.
  5. Ayakkabı seçimine dikkat edin- Fermuarlı ya da cırt cırtlı ayakkabıların tercih edilmesi, annenin ayakkabıyı daha kolay giymesini sağlayacaktır. Altı kaymayan ayakkabılar seçmeniz oldukça önemlidir.
  6. Yağmurlu ve karlı havalarda yanınızda mutlaka yağmurluk ya da şemsiye bulundurun.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir