Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Candida diyeti

Blog

Candida diyeti

Bu diyet, diğerlerinden farklı olarak bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışması ilkesine dayanıyor. Belli başlı yiyecek ve içeceklerin tüketimi ise direkt olarak yasaklanmıştır

  1. Kafeinli içecekler: Birçok diyet listesinde kendine yer bulan şekersiz Türk kahvesi ve çözülebilir kahveler bu diyette yasaktır. Aşırı oranda kafein tüketimi bağırsak sindirim zaafiyeti de oluşturabilir. Bunun yerine taze sıkılmış portakal ve greyfurt suları gün içerisinde sıklıkla tüketilebilir.
  2. Nişastalı sebzeler: Tatlı ve beyaz patatesler başta olmak üzere birçok farklı türe ayrılan nişastalı sebzelerin tüketimi bu diyet boyunca yasaklılar listesindedir. Mısır sebzesinden yapılmış hiçbir yemeği de tüketemez. 
  3. Havuç: Her ne kadar faydaları saymakla bitmeyen bir sebze türü olsa da pişmiş havuç da candida diyetinde yasaklıdır. Ancak çiğ havuç herhangi bir sınırlama sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.
  4. Alkol: Alkollü içeceklerin tamamı hem maya hem de şeker içerdiği için bağırsak faaliyetlerini engellemektedir. Hazımsızlık, sindirim bozukluğu gibi temel problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.
  5. Üzerinde küf barındırabilecek olan kuru yemişler, eski peynirler tüketilmemelidir.
  6. Bağırsak florasının dengesini sağlamak için, yoğurt, kefir prebiyotikler tüketilmelidir.
  7. Vücuttaki toksinlerden kurtulmak için, bol miktarda su içilmelidir.
  8. Fermente gıdaları bol miktarda tüket: Kefir (günde 1-2 bardak) ve prebiyotikler faydalı bakterilerin kağnağıdır. Boza, şalgam, meyankökü, şalgam, evde yapılan turşular (özellikle lahana turşusu;lahana turşusu ve suyunda bulunan bir maddenin kanseri önlediği konusunda çalışmalar var.)
  9. Sarmısak, soğan, taze kekik, tarhutotu, fesleğen, çörekotu, çemen, toz zencefil bağırsak florasını düzenleyen bitkilerdir. Kekik, ekinezya, mate, taheebo çaylarından gün boyu istediğiniz kadar için.
  10. Beslenmede iyi yağları arttır: zeytinyağı, tereyağı, ve özellikle Hindistan cevizi yağı (günde bir çorba kaşığı) ve avakado tüketin.
  11. Öğün aralarında ve geceleri atıştırmayı kesin ve ara öğünleri minimize edin.

Tedavi sırasında kandida yok olurken bazı semptomlarla karşılaşılabilir. Maya organizması candida içlerinde zehir (toksin) taşır. Yok olurlarken zarları yırtılır ve toksinler sisteme yayılır. Bu aşamada kendinizi iyi hissetmezsiniz. Bu toksinler bağışıklık sisteminizi daha da zayıflatabilir; enfeksiyon, allerji, kronik hastalıklar ve aşırı yorgun olma hissi ortaya çıkar. Bunlar aslında iyileşme krizleridir. Sakın vazgeçmeyin!

Candida Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler

Yüksek şeker içeriğine sahip meyveler: Avokado ve limon dışındaki tüm meyveler

Tahıl grubu: Çavdar, arpa, pirinç, beyaz un, buğday gibi gluten içeren tüm tahıllar

Süt ürünleri: Süt, krema, peynir, peynir altı suyu

Et grubu: İşlenmiş et ve ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, kılıç balığı, Ton balığı

Yağ grubu: Kanola yağı, ayçiçek yağı, maragarin, soya yağı, fıstık, kaju, antep fıstığı

Şekerli yiyecekler ve tatlandırıcılar: Bal, pekmez, şeker, aspartam, mısır şurubu, maple şurup

Soslar: Ketçap, mayanoz, barbekü sosu, soya sosu

İçecekler: Siyah çay, kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri, meyve suları, tüm alkollü içeceklerdir.

Candidayı Yok Etmek İçin En İyi 10 Besin

Zeytin yağı, Avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, Sarımsak, Soğan, Şalgam, Limon, Kabak çekirdeği, Zencefil, Deniz yosunu diyebiliriz.

Candida Diyeti Kaç Gün Sürer?

Candida diyeti, Candida albicans mantarının miktarına ve şiddetine bağlı olarak semptomlar yok olana kadar sürdürülmesi gerekir. Diyetin belli bir süresi yoktur ve kişiden kişiye göre değişebilir. Diyeti düzenli uyguladığınız takdirde birkaç haftadan birkaç aya kadar süresi değişebilir.