Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Adet Gecikmesi
Düzenli adet gören sağlıklı kadınlarda beklenen adetin görülmemesi gebeliği düşündüren önemli bir bulgudur. Gebeliğin oluşumuyla salgılanan beta HCG gebeliğin devamını sağlar ve adet kanaması gecikir. Stres, hormonal düzensizlikler, menapoz öncesi dönem, emzirme, kronik hastalıklar gibi nedenler adet düzensizliklerine sebep olabilir. Bazı kadınlar gebe olduğu halde bütün gebelik boyunca normal adetlerine uyan zaman aralıklarında adet kanaması tarzında kanamalar görülebilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında görülen bu olaya üstüne görme adı verilir. Bu nedenle diğer gebelik belirtileriyle desteklenmedikçe bu belirtiye güvenilmemelidir
Bulantı, Kusma
Bulantılar gebelerin yaklaşık %50-60’ında görülür. 6. gebelik haftası civarında başlar ve 6-12 hafta kadar sürebilir. Vücudunuzdaki artan östrojen seviyeleri midenizin boşaltımını yavaşlatabilir. Bu da gebeliğin bir diğer belirtisi olan bulantı veya çoğu kadının söylediği şekliyle sabah bulantısını artırabilir. Bazen gebelik boyunca devam eder, çok seyrek olarak üçüncü aydan sonra da ortaya çıkabilir. İlk gebelikte daha çok görülür. Gebelikteki metabolizma değişiklikleri, psikolojik faktörler ve artan progesteron hormonu, bulantı ve kusmada etkilidir. Bulantı sabah uyandığınızda şiddetlidir ve gün ilerledikçe azalır. Genellikle yataktan kalkmadan kraker yenilmesi, sık olarak kuru yiyeceklerin alınması ve bulantıyı uyaran yiyeceklerden uzak durulması gibi basit önlemlerle yeterli tedavi sağlanabilir. Kusmaya bağlı aşırı derecede sıvı kaybı olursa ve bu kusmalar beslenmenizi önleyecek kadar yoğun olursa hastaneye yatırılarak tedavi görülmesi gerekebilir. Bulantının yanı sıra bazı kadınlarda gebe kaldıklarında yemekten tiksinme ya da yemeğe aşerme gelişebilir. Bu etki, daha önceden çok sevdiğiniz bir yemeğin midenizden geri çıkması kadar güçlü olabilir.
Gebelerde tükürük ifrazında artma (hipersalivasyon) ve ağızda aşırı sulanma da mevcuttur. Bulantı, kusma, iştahsızlık gibi durumlar mide bağırsak bozukluklarında da görülebilir. Ancak normal bir kişide âdet gecikmesiyle beraber aniden görülmesi çoğu zaman gebeliği düşündürür.
Memelerdeki Değişiklikler
İlk adet gecikmesinden kısa bir süre sonra memelerde büyüme, dolgunluk hissi, hassasiyet, renk değişikliği görülür. Memeler hassaslaşır. Bu belirtiler meme dokusunun ve süt kanallarının hormonal uyarısına bağlıdır. Hormonlardaki değişim nedeniyle, bir ya da iki hafta içinde memelerinizin şişmeye, ağrımaya ya da sızlamaya başladığını fark edebilirsiniz. Ya da ağırlaşma, dolgunlaşma veya dokununca hassasiyet hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra meme başı çevresinde, areola ya da meme başı denilen alanda koyulaşma olabilir. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren göğüslerden salgı gelebilir. Salgı önceleri şeffaf olup ilerleyen aylarda sarımtırak bir renk alır. Buna kolostrum adı verilir.
Vücut ısısı yükselmesi
Vücutta oluşan ısı artışın da gebeliğin önemli belirtilerinden bir tanesidir. Hafif ateşleniyor gibi hissedebilirsiniz ve soğuk algınlığı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden hamile kalma sürecinde iseniz beden ısınızda oluşan artışları takip edebilirsiniz. Uzun müddet devam eden aşırı ateşlenme gibi durumlarda doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Vaginal kanama
Tutunma kanaması bu dönemde görülebilen belirtilenlerdir. Açık renkli, hafif ve kısa kanamalar olabilmektedir. Bu tür kanamalara implatasyon kanamaları da denilmektedir.
Yorgunluk, Uykuya Meyil, Halsizlik
Gebeliğin oluşmasıyla organizmada hormonal etkiye bağlı genel bir halsizlik ve yorgunluk görülür, uykuya meyil artar. Aşırı yorgunluk genellikle vücudunuzdaki yüksek progesteron seviyesinden kaynaklanır ancak düşük kan şekeri seviyesi, düşük kan basıncı ve artan kan üretimi gibi diğer etmenlerin de bu duruma katkısı olabilir. Bunlar erken gebeliğin sık rastlanan ve nedeni belirsiz olan belirtilerindendir. Genellikle 20. haftadan sonra geçer.
Sık Sık İdrar Yapma
Gebeliğin başlarında büyüyen uterus mesaneye basınç yapar. Buna bağlı olarak gelişen mesanedeki duyarlılık artışı ve kapasitesinin azalığı, sık idrar yapma ile sonuçlanır. Gebeliğin ilk üç ayında kendini gösteren idrar şikayetleri daha sonra uterusun büyümesi ile ikinci üç aylık gebelik döneminde kaybolur. Gebeliğin ileri evrelerinde fetal baş pelvise indiğinde bu şikayetler yeniden belirir.
Kabızlık
Gebeliğin erken dönemlerinde kabızlık gelişmesi, hormonların düz kaslar üzerindeki gevşetici etkisine bağlıdır. Gebeliğin ilerlemesi ile büyüyen uterus tarafından barsakların itilerek yer değiştirmesi ve baskı altında kalması kabızlığın artmasına neden olabilir.
Vaginal Akıntıda Artma
Gebeliğin oluşması ile vaginal akıntıda artış dikkati çeker. Hormon uyarısına bağlı olarak gelişen bu akıntı tüm gebelik boyunca devam eder. Akıntı beyazımtırak renkte, kokusuz, kaşıntısız ve koyu kıvamdadır. Normalde akıntı şikâyeti olmayan bir kadında âdet gecikmesiyle birlikte ani bir akıntı artışı gebeliğin şüpheli belirtisi olarak değerlendirilir.