Op. Dr. Parvana Seyidova - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Gebelik Nedir?

“Gebelik”, tek hücreden insan gibi mükemmel bir organizmaya geçişin tekrarlanabilen ve gözlenebilen evrimsel gösterisidir.

Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren bir maratondur. Ay olarak da 9 ay, 10 gün olarak ifade edilir. Gebelik başlangıcı da gebe kalınan adet döngüsünün ilk günüdür. Bu nedenle gebeliğinizin birinci haftası aslında henüz hamile olmadığınız bir dönemdir. Sizin hamile kaldığınız tarihe göre yaptığınız hafta hesabı doktorunuzun belirttiği gebelik haftasından iki hafta geridedir.

Anne adayı, gebe kaldığı zamanı hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu noktada son adet haftasının ilk gününü hatırlamak gerekmektedir. Yapılan kontroller ve gebelik takibi adetin ilk gününe göre yapılmaktadır.

Yani, son adet tarihinin ilk gününden itibaren gebelik 40 haftada tamamlanmaktadır. Çeşitli durumlarda bebek birkaç hafta geç ya da erken dünyaya gelebilir.

Adet döngüsünün ortalama olarak 14. gününde yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüplerinin sağ ya da sol tüpe atılması ve yumurtanın olgunlaşması gerçekleşir.

Tüpleri rahmin sağın ve solunda bulunur. Gebeliğin gerçekleşmesi rahim içerisinde olacağı için yumurtanın tüplerden rahme ulaştırılması gerekir.

Gebelik sürecinde rahim büyümeye devam eder, bu sebeple de mesaneye baskı yapar.

Gebelik belirtileri her anne adayının farklı yaşayabileceği bir deneyimdir. Klasik belirtiler olsa da bu belirtilerin her anne adayında yaşanma yoğunluğu ve formu farklı olabilir. Gebelik belirtileri arasında en belirleyici faktör, adetin gecikmesidir. Ancak kimi durumlarda gebeliğin yerleşmesi sebebiyle yaşanan kanama adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden, kadın gebe olmadığını düşünebilir. Ya da adet gecikmesinden önce farklı belirtilerle hamile olduğundan şüphelenebilir. Yani, gebelik belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu noktada en önemli faktör, anne adayının vücudundaki değişimlere karşı tetikte olmasıdır.

Anne adaylarından bazıları gebeliğin ilerleyen haftalarına kadar gebe olduğunu fark etmeyebilir. Gebeliğe özgür herhangi bir belirti yaşamayabilir. Ya da meydana gelen belirtileri adet dönemi öncesi sendromu ile benzetebilir ve fark etmeyebilir. Bu sebeple bahsedilen belirtilerin yaşanmaması durumunda dahi şayet gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yaptırmanız gerekmektedir. Bunun yanında belirtilerin tamamın sizde olması durumunda dahi gebe olmayabilirsiniz. Bu sebeple belirtileri dikkate almanız ancak mutlaka bir uzman görüşünden faydalanmanız gerekir.

Gebe olup olunmadığını anlamanın en kolay ve güvenilir yolu, gebelik testidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir