Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Hamilelikte Bitki Çayları

Blog

Hamilelikte Bitki Çayları

Bitkilerin hastalıkları tedavi edici etkisi ve bu amaçla kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Bazı kültürlerde ayrı öneme sahip olan şifalı bitkiler günümüzde de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bitki çayları içerdikleri sayısız faydaların yanı sıra oldukça lezzetli bir seçim olmaktadır.

Gebelik döneminde içilecek bitkisel çaylar; hamilelik bulantılarını, ağrılarını, ödemi azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak, emzirme döneminde annenin süt kalitesini ve miktarını arttırabilmek için tercih edilmektedir.

Hamilelik Süresince İçebileceğiniz Çaylar

Zencefil: Mide bulantısını önler, şişkinlik hissini azaltır, hazımsızlığı düzenler. Taze zencefil kökünden 4-5 dilim kesip kaynamış suda demleyebilirsiniz. Günde en fazla 2 bardak içilebilir.

Nane: Bitki çaylarının masum kelebeği nane ferahlatıcıdır, sakinleştirir, bulantılara ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Melisa çayı: Uykusuz gecelerin dert ortağı melisa anne adayını rahatlatır, uyumalarına yardımcı olur, hazmı düzenler, gaz önleyicidir ve antiseptik özelliği vardır. 5-6 yaprak melisayı beş dakika demledikten sonra içebilirsiniz.

Kuşburnu: Kış aylarında güzel rengiyle içimizi ısıtan kuşburnu annelere zindelik verir, öksürüğe iyi gelir, C vitamini içerir ve kabızlığı engeller… Güzel tadına kanıp içmeyi abartmayın!

Ihlamur: Ihlamur sizi rahatlatır, öksürüğe, gribe, mideye birebirdir. Böbrekleri yormadan vücutta biriken ödemi atar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kaynatıp demini aldıktan sonra gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Rezene: Kendisiyle pek hoşlaşmayız ama iştahsızlığa iyi gelir, anne sütünü artırır, bağırsaklarda gaz oluşumunu engeller.

Yeşilçay: Siyah çaya göre daha az kafein içermektedir ama kafeinin plasentadan geçerek bebeğe ulaştığı göz önüne alınarak, fazla içimi halinde güvenilirliği hakkındaki tartışmalar hala devam etmektedir. Ayrıca folik asit emilimini azaltmaktadır.

Elma: Zindelik verir, rahatlatır, yorgunluk giderir ve C vitamini kaynağıdır. Elma ve elma kabuğu kompostosu, mide bulantısı, mide yanması ve ekşimesini önler.

Adaçayı: Rahim kasılmalarını uyarıcı etkisi bulunan adaçayını ilk ve ikinci trimester’larda yoğun olarak içmenizi tavsiye etmem ama son trimester yani gebeliğinizin son üç ayı ve hatta son ayında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra sinirleri yatıştırıcı, bulantı azaltıcı, hazmı düzenleyici ve ödem atıcı özelliği vardır. 5-6 yaprak adaçayını, on dakika demleyip günde bir, iki bardak içebilirsiniz.

Ahududu yaprağı çayı: Kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin olan ahududu çayı ebelerin sıkça önerdiği ve etkili olması için tavsiye ettikleri, ahududu çayının gebeliğin son üç ayı kullanımı önerilmektedir.

Sinameki Çayı: Kuvvetli müshil görevi görür, bağırsaklarınızdaki vitamin, mineral emiliminizi azalttığından gebeliğiniz süresince tüketmeyiniz.

Poşet çaylar yerine kendi demleyeceğiniz bitki ve meyve çaylarını tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Taze meyveleri kullanarak yapacağınız çaylar da çok lezzetli olur.

Zararlı olabilecek bitki çaylarını hiç tüketmemek, faydalı olanları da günde 2 fincandan fazla içmemek en doğru yaklaşım olacaktır.