Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Hamilelikte sıvı tüketimi her mevsim önem taşıyor. Ancak hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terledikleri için, hamilelerin kaybettikleri besin öğelerini yerine koymaları açısından sıvı tüketiminin önemi yazın daha da artıyor.
Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak ve yararlarından faydalanmak gerekiyor. Çünkü cilt aracılığı ile alınan güneş ışınları, D vitamininin sentezlenmesini, kalsiyum ve mineralin vücut tarafından emilimini sağlıyor. Kalsiyum; kemik, diş ve organ gelişimini etkilediğinden hamileler için önem taşıyor.
Hamilelikte seyahatin en rahat yapılabileceği dönem ikinci 3 ay yani 13-28. haftalar arası. Bu, öncesinde ya da sonrasında tatile gidilemez, anlamına gelmiyor. Ancak, özellikle son 3 ayda tatile çıkmadan önce doktor kontrolünden geçilmesi öneriliyor.
Sağlıklı bir hamilelik geçiren bir kadının tatil planını ertelemesine gerek yok. Ancak uzun yol, dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden, hamilelerin mutlaka iki saat süre ile yolculuğa ara verip kan dolaşımını düzenlemek için yürünmeleri gerekiyor. Uçak yolculuklarından önce ise mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi öneriliyor. Hamileliğin son zamanlarında ve doğuma yakın dönemde uzun yolculuklar riskli olabileceğinden bu durumdan da sakınmak gerekiyor.
Gebelik sürecinde yapılması gereken yürüyüşler, yaz mevsiminde akşamüstü ya da sabahları yapılmalıdır. Öğle saatleri hem güneş lekelenmeleri için hem de annenin susuz kalma riskinden dolayı önerilmez. Gebelik sürecinde D vitamini oldukça önemlidir. Ancak anne adayları yaz mevsiminde 11.00 ve 16.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Dışarı çıkılacaksa da gölgede olmaya dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Aşırı yağlı ya da baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Gebelik döneminin yaz aylarına denk geldiği gebeler için en uygun spor yüzmektir. Özellikle sabah saatlerinde yapılan yüzme ile vücudunuz daha dirençli olabilir. Bunun dışında yoga ve pilates hareketlerinden gebeliğe uygun olanlarını yapmanız da vücudunuz için faydalı olacaktır.
Mayonuzu değiştirmeye ve ıslak mayo ile uzun süre durmamaya dikkat etmelisiniz.
Tatile gideceksiniz, seçtiğiniz otelin ya da yerin hastaneye yakın olmasına dikkat etmelisiniz.
Az aylarında sıcak hava özellikle gebeleri olumsuz etkiliyor. Gebeliğin ilk 3 ve son 3 ayında sıcak havaya bağlı birçok sağlık sorunu gelişebiliyor.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen tüm anne adayları yaz mevsimine bağlı olarak gelişen sıcaklık farkından olumsuz etkilenebiliyor.
Yaz mevsiminde hem sağlık sorunu olmayan gebelerin hem de diyabet ve yüksek tansiyonu yaşayan gebelerin dengeli beslenmesi öneriliyor. Prof. Dr. Hakan Yaralı, gebelere sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıralıyor: “Gebelikte dengeli beslenme için, artan protein ve mineral ihtiyacının hayvansal ve bitkisel besinlerden dengeli bir biçimde karşılanması önemlidir.
Tabi kural olarak az az ama sık öğünlerle beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli, mümkün…